28-jan

Update Sterk Techniek OnderwijsSterk Techniek Onderwijs
Het Cals College werkt samen met andere scholen en het bedrijfsleven om meer bekendheid aan techniek te geven.

Techniekonderwijs voor basisschoolleerlingen
Dit schooljaar hebben we dertig weken lang vier uur in de week basisschoolleerlingen in ons gebouw. Van groep 3 t/m groep 8, uit Vianen, IJsselstein en Nieuwegein. Sommigen komen met de fiets of de auto, andere scholen hebben een bus geregeld. Ze krijgen van ons les in techniek. In het primair onderwijs wordt het vak Wetenschap & Technologie gegeven, wij helpen hen daarbij. Dat bestaat niet alleen uit lessen verzorgen op het Cals, maar ook scholing of lesgeven van een docent van het Cals op de basisschool.

Mobiliteit & Transport
Daarnaast zijn we dit schooljaar begonnen met de opleiding Mobiliteit & Transport, het vroegere autovoertuigentech- niek. Samen met het ROC Midden Nederland, zijn 14 leerlingen uit basis/kader klas 3 begonnen aan deze opleiding. Kees van der Wurff, als studie- begeleider en praktijkdocent, is hier de spil in.

Stijging aantal leerlingen techniekprofiel
Zo zien we dat het aantal leerlingen wat techniek kiest, groeit. In twee jaar tijd zien we een stijging van 35% naar 45% van de leerlingen die voor een techniekprofiel hebben gekozen. Tevens zijn er in die tijd ook meer meiden die techniek kiezen, we zien hier een stijging van 3% naar 14%. Dit is natuurlijk een prachtige ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat zowel jongens als meiden voor techniek kiezen. Techniek is immers de toekomst.

Dag van de Techniek
In september hebben we een prachtige Dag van de Techniek beleefd. Zaterdag 25 september ontvingen we bijna 700 bezoekers, van jong tot oud, die bij vele leuke workshops uitdagend zijn bezig geweest. Dit keer vonden de activiteiten vooral buiten in tenten plaats, maar natuurlijk ook in onze eigen technieklokalen. Het was ook de eerste keer dat we ons eigen nieuwe lokaal van BWI (Bouw, Wonen & Interieur) hiervoor konden gebruiken. Veel dank aan de enthousiaste bedrijven, waardoor deze dag volgend jaar weer terugkomt.